您现在的位置:首页 > >

2018年吉林省长春市东北师大附中高考英语三模试卷


2018 年吉林省长春市东北师大附中高考英语三模试卷
第二部分 阅读理解(共两节)第一节(满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、
B、C 和 D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑
1. The Lone Ranger Release Date: July 3, 2017 Directed by Gore Verbinski Starring Armie Hammer, Johnny Depp The Lone Ranger and Tonto are well﹣known partners in American folklore(民俗). The
injustice﹣fighting characters first became popular in a children’s radio show in 1933. This summer, the filmmakers are bringing the characters back to life. In Disney’s The Lone Ranger, Armie Hammer stars as John Reid. John Reid joins forces with Tonto, played by Johnny Depp, and becomes the infamous masked hero while seeking justice for the murder of his brother.
Teen Beach Movie Original Air Date: July 192017 Directed by Jeffrey Hornaday Starring Ross Lynch, Maia Mitchell Have you ever wished you could enter the world of your favorite movie? That’s what happens to Brady, played by Ross Lynch, in Disney Channel’s Teen Beach Movie. When Brady saves his girlfriend Mckenzie (Maia Mitchell) from a bad wave during their last surf of summer, the couple gets magically transported to the 1960s world of Wet Side Story, Brady’s favorite beach movie musical. Planes Release Date: August 9, 2017 Directed by Klay Hall Starring Dane Cook, Stacy Keach Sometimes it’s hard to fly, even when you have wings. Disney’s newest cartoon film, Planes , tells the story of a little airplane with big dreams. Dusty, voiced by Dane Cook, hopes to become a high﹣flying air racer. But he isn’t built for speed and he’s afraid of heights. So he turns to Skipper, an old Navy flyer. With Skipper’s encouragement, can Dusty reach heights he never dreamed possible? Epic Release Date: May 24, 2017 Directed by Chris Wedge Starring Jason Sudeikis, Amanda Seyfried The film tells of a teenage girl named Mary Katherine, voiced by Amanda Seyfried, who lives in a cottage in the woods with her father, Professor Bomba, voiced by actor Jason Sudeikis. When the professor does not return one day, Katherine sets out to look for him and lands in a secret world. Katherine teams up with tiny Leafmen to protect the forest from their enemies, the Boggans, who spread decay(腐败)and destroy nature.
(1)The Lone Ranger is mainly to tell us________. A.a story of injustice﹣fighting. B.an adventure of two brothers.
试卷第 1 页,总 16 页

C.a popular children’s radio show. D.the friendship between two brave men.

(2)Which film star will not appear in the four movies?________ A.Armie Hammer. B.Maia Mitchell. C.Dane Cook. D.Ross Lynch.

(3)Who are the movies most likely intended for?________

A.Pilots.

B.Filmmakers.

C.Children.

D.Professors.

【答案】

A

C

C

【考点】

完形综合

阅读理解综合

【解析】

本文主要介绍了四部电影,从发行日期,由谁导演和主演以及故事内容的简单介绍.

【解答】

(1) A. 细节理解题.根据句子:The injustice﹣fighting characters first became

popular in a children’s radio show in 1933…John Reid joins forces with Tonto, played by

Johnny Depp, and becomes the infamous masked hero while seeking justice for the

murder of his brother.1933 年作为一个不公正的战斗人物在儿童剧中流行,在电影中

变成蒙面英雄,所以答案选 A.

(2) C.细节理解题.根据 Planes 中的描述:tells the story of a little airplane with big

dreams. Dusty, voiced by Dane Cook, hopes to become a high﹣flying air racer.讲述

了一个有着远大梦想的小飞机的故事,由 Dusty,戴恩库克配音,希望成为一个高飞行

的空中赛车手.可见他不会在电影画面中出现,所以答案选 C.

(3) C.推理判断题.根据以上四部影片的简介可知这四部影片都有一个共同的特点

是为儿童准备的.The Lone Ranger 来源于一个儿童剧;根据 Teen Beach Movie 中的句

子 That’s what happens to Brady, played by Ross Lynch, in Disney Channel’s Teen Beach

Movie 可见那是一部迪士尼电影;Planes 中的句子:Disney’s newest cartoon film.可知

是一部迪士尼卡通电影,最后一部电影 Epic,The film tells of a teenage girl named Mary

Katherine,voiced by Amanda Seyfried,是青少年的看的年龄段,由此可以推断这四部

影片有共同的特点“适合儿童看”,所以答案选 C.

2. When my son was eleven years old, he came home from school in tears one day. A couple of the older kids had bullied (欺负) him at the bus stop. Rob wanted to stay home from school so he wouldn’t have to meet the boys.
We called the school. “We’ll be happy to call the boys’ parents, ”we were told, “And you should call the police. ” “We don’t know what we will do yet.” I said. I felt that calling the police was a choice to be used when everything else failed, and I wanted first to consider other ways of dealing with the situation. I asked him to hold off calling the boys’ parents.
The next day was Saturday. Rob happened to look out of the window and said in

试卷第 2 页,总 16 页

fear, “There are the boys who beat me up !”Two older boys were standing in front of our house, as if they were waiting for Rob to step outside.
My wife Bev opened the door and said with a smile, “Hi guys. Would you like some ice cream? ”They looked at each other in puzzlement. ________ so one of them said, “Sure. Why not? ”
Bev quickly introduced herself, Rob’s younger brothers and me. She even introduced Rusty, the dog. “And I think you already know Rob, ”she said. Her idea was to help them to see that Rob was a person, not a target. He had a family and even owned a family pet.
Bev drew the boys into chat while we ate ice cream. After a few minutes, she said, “I know there’s been some trouble at the bus stop. I think there may be a misunderstanding. They nodded that there had indeed been trouble at the bus stop. She continued, ”Maybe we can talk about the misunderstanding so you can be friends." We talked until the ice cream was finished. Finally the boys apologized.
Understanding is a difficult task. It may be easier to control conflict by force than to find away to cooperate. Force can calm a situation. But understanding leads to peace.
(1)Why didn’t the writer call the police?________ A.He feared his son would be bullied again. B.The school promised to call the boys’ parents. C.The police wouldn’t take the bullying seriously. D.He meant to try some other ways to solve it first.
(2)What does“But they were teenagers, after all”in Paragraph 4mean?________ A.They dared to face any challenges bravely. B.They could be cheated into telling the truth. C.They couldn’t refuse the attraction of ice cream. D.They were too young to understand the invitation.
(3)Why did Bev introduce her family and their dog?________ A.To give the dog to the boys as a gift. B.To expect the boys to treat Rob kindly. C.To advise the boys to have a family pet. D.To show off the wealth of the family.
(4)From the text we can infer Bev was________. A.fond of children. B.angry with the boys. C.good at making peace. D.skilled at making ice cream. 【答案】 D C B C 【考点】 阅读理解综合 【解析】 本文是一篇科教类阅读,文章主要介绍了我儿子 11 岁的时候,有一天他哭着从学校回
试卷第 3 页,总 16 页

来了.两个年长的孩子欺负(欺负)他在公共汽车站.罗布想呆在家里不去上学,这 样他就不用见孩子们了.作者不报警因为他想先尝试一些其他的方法来解决它. 【解答】 (1)D.细节理解题.根据“I felt that calling the police was a choice to be used when everything else failed, and I wanted first to consider other ways of dealing with the situation.”可知作者不报警因为他想先尝试一些其他的方法来解决它.故选 D. (2)C.细节理解题.根据“They looked at each other in puzzlement. But they were teenagers, after all, so one of them said, ”Sure. Why not?“”可知“But they were teenagers, after all”意为“他们无法拒绝冰淇淋的诱惑”.故选 C. (3)B.推理判断题.根据“Her idea was to help them to see that Rob was a person, not a target. He had a family and even owned a family pet.”可知贝夫介绍她的家人和他们 的狗是期待男孩们善待罗伯.故选 B. (4)C.细节理解题.根据“She continued, ”Maybe we can talk about the misunderstanding so you can be friends." We talked until the ice cream was finished. Finally the boys apologized."可知从文中我们可以推断,Bev 擅长于制造和 平.故选 C.
3. You may take it for granted that the frog catches insects easily but have you thought of its powerful weapon﹣its tongue? Let’s take a look at it.
A frog’s tongue is about a third of the length of its entire body. In comparison, if a human had the same size of the tongue, it would reach the belly button. Unlike a human tongue that attaches at the back of the throat, a frog’s tongue attaches near the back of the jaw (颚). When not in use, the tongue is folded up on the base of the mouth with the tip of the tongue pointing towards the back of the throat.
Frogs can catch a fly with remarkable speed﹣but the real secret of their insect﹣catching skill is in the sticky saliva (唾液). It allows the frog to accurately stick out the tongue and catch its prey (猎物). It’s not like having a liquid glue, it’s rather like a sticky tape. The saliva allows a frog to catch insects, mice or even small birds faster than you can blink﹣five times faster, in fact.
The frog’s tongue’s softness also plays an important role in holding on to prey. This gives the tongue its flexible quality, much like a bungee rope shooting against an insect. Their tongues are ten times softer than human tongues or about as soft as brain tissue. The tongue covers it with sticky saliva before the victim knows what hits it.
What’s next is rather unbelievable. Once tongue and prey are inside the frog’s mouth, the frog’s eyeballs will contract (收缩) into the mouth to remove the meal off the tongue and down the throat. Scientists have been studying this amazing animal for centuries and more are to be discovered about frogs.
(1)What is typical of the frog’s tongue?________ A.It can reach its belly easily. B.It attaches at the back of the throat. C.It is folded up in the front of the mouth. D.Its tip points towards the back of the throat.
(2)The frog can catch its prey at a very fast speed because of its________. A.sticky saliva and soft tongue. B.special liquid and sticky tape. C.long tongue and catching skill.
试卷第 4 页,总 16 页

D.flexible tongue and brain tissue.
(3)What can you infer from the last paragraph?________ A.The frog’s eyeballs help to catch insects. B.Scientists are amazed by some strange animals. C.The frog’s eyeballs help to separate the prey from the tongue. D.Scientists have discovered the secrets of the frog for centuries.
(4)What is the best title for the text?________ A.Unbelievable Animals. B.The Extraordinary Frog. C.Animals’ Strange Organs. D.The Frog’s Amazing Tongue. 【答案】 D A C D 【考点】 阅读理解综合 完形综合 【解析】 本文是一篇人生感悟类阅读,属于说明文,主要讲述了青蛙很容易捕捉昆虫,但是你 是否想过它的强大武器 ﹣ 青蛙的舌头. 【解答】 (1)D.细节理解题.根据 When not in use, the tongue is folded up on the base of the mouth with the tip of the tongue pointing towards the back of the throat.可知,青蛙的舌 头尖端指向喉咙后部.故选 D. (2)A.细节理解题.根据 Frogs can catch a fly with remarkable speed﹣but the real secret of their insect﹣catching skill is in the sticky saliva (唾液). It allows the frog to accurately stick out the tongue and catch its prey 可知,青蛙因粘稠的唾液和柔软的舌头 能够以非常快的速度捕捉猎物.故选 A. (3)C.细节理解题.根据 Once tongue and prey are inside the frog’s mouth, the frog’s eyeballs will contract (收缩) into the mouth to remove the meal off the tongue and down the throat.可知,青蛙的眼球有助于将猎物与舌头分开.故选 C. (4)D.主旨大意题.阅读全文,根据文章内容可知,本文主要讲述了青蛙很容易捕 捉昆虫,但是你是否想过它的强大武器 ﹣ 青蛙的舌头.故选 D.
4. As economic growth provides better wages and higher standards of living, cars have overtaken overtook bikes as the most popular form of transportation. China is now the world’s largest auto market, but the disadvantage is traffic jam, leading to longer journey time, and air pollution has become a pressing problem.
A bicycle﹣sharing system is a service in which bicycles are made available for shared use to individuals on a very short﹣term basis. Bike﹣sharing system allows people to borrow a bike from point A and return it at point B.
Now, the new bike﹣sharing system is hoping to help the public love the two﹣wheeled travel, reduce pollution, prevent traffic jams, reduce commuting (通勤)time and help people to live healthier lives.
试卷第 5 页,总 16 页

Convenient as it is, it has caused some problems. Hangzhou, capital of East China’s Zhejiang province, issued a guideline to regulate the city’s booming bike﹣sharing market. There are now around 448600for﹣hire bikes from 10 companies on the streets of Hangzhou, "Problems such as disordered parking and too many bicycles in crowded areas have disturbed traffic, said Wu Zhirong, director of the Transport Bureau of Hangzhou.
The guideline ordered bike﹣sharing companies to ________ bank accounts to keep deposits, which should not be put to other use. The guideline also demanded bike﹣ sharing companies to send at least one worker to repair 120 bikes. It encouraged operators to use electronic fences or cooperate with third﹣party companies to help them in bike parking management, He Xiongbiao, director of Hangzhou Road Transport Management Bureau, said that the city will set up a platform before the end of this year, offering real﹣ time data to help operators put their bikes where they are most needed.
China now has around 70 bike﹣sharing brands, with more than 16 million bicycles on streets nationwide and 130 million users. In order to regulate the industry, Chinese cities such as Beijing, Shenzhen and Tianjin have already issued such guidelines.

(1)A bike﹣sharing system will possibly________. A.ease the traffic jam to some degree. B.enable people to use a bike for a long time. C.reduce commuting time by using bikes for free. D.require people to return the bike to the original place.

(2)What does the underlined word “designate ”mean in Paragraph 5?________ A.Show something by using a good name. B.Express something by giving a special sign. C.Set aside something for a particular purpose. D.Give something to help others in urgent need.

(3)What can you infer from what He Xiongbiao said about the platform?________ A.It will permit the operators to keep real﹣time data. B.It will offer the bikes to the people who need them most. C.It will help the cyclists to find the appropriate parking places. D.It will provide data for the operators to put the bikes properly.

(4)What is the author’s attitude towards bike﹣sharing system?________

A.Positive.

B.Objective.

C.Disapproving.

D.Prejudiced.

【答案】

A

C

D

B 【考点】

完形综合

阅读理解综合

【解析】

本文是一篇政治经济类阅读,作者主要讲述了在改革开放前,自行车是我们的主要交

通工具,后来随着经济的发展汽车越来越多,但是到了现在又兴起了一种交通工具共

试卷第 6 页,总 16 页

享单车. 【解答】 (1)A.细节理解题.根据 the new bike﹣sharing system is hoping to help the public love the two﹣wheeled travel, reduce pollution, prevent traffic jams, reduce commuting (通勤)time and help people to live healthier lives 可知,自行车共享系统可 能会在一定程度上缓解交通拥堵.故选 A. (2)C.词义猜测题.根据上下文内容可知,The guideline ordered bike﹣sharing companies to designate bank accounts to keep deposits, which should not be put to other use.句意为该指引下令自行车共享公司指定银行账户以保存存款,不应将其用于其他 用途.故意为指定.故选 C. (3)D.推理判断题.根据 the city will set up a platform before the end of this year, offering real﹣time data to help operators put their bikes where they are most needed 可知, 这个平台将为操作员提供正确放置自行车的数据.故选 D. (4)B.态度判断题.根据全文内容可以看出,作者既介绍了共享单车的优点,同时 列举了其所造成的一些问题,可以看出作者对共享单车的态度是客观的.故选 B.
第二节(满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选
项.选项中有两项为多余选项.
It’s an unquestioned truth of modern life: we are starved for time. We try our best to save bits of time here and there. Add it up, and we will finally get to everything we want to do. But bits of time here and there. Add it up, and we will finally get to everything we want to do. But this idea has been completely backward. (1)_______We build the lives we want, and then time saves itself. Do we really have no time? “I don’t have time, ”often means “It’s not a priority (优先事 项). ”Time is highly flexible. We cannot make more time. However, time will stretch (延展)to accommodate what we choose to put into it. No one will leave the broken water heater aside. So not doing something is not a matter of lacking time;(2) _______Actually, it’s a matter of choice. How do we treat our priorities? First, we need to figure out what our priorities are. Actually we may give ourselves a performance review. What three to five things did we do that made it so amazing? Next, we can write them into next year’s performance review. We will have a list of six to ten goals we can work on in the next year. (3) _______ (4)_______ Scientists find a really good time to do this is Friday afternoon. Friday afternoon is what an economist might call a “low opportunity cost” time. Most of us are not sitting there on Friday afternoons saying, “I am excited to make progress toward my personal and professional priorities right now.”But we are willing to think about what those should be. So take a little bit of time Friday afternoon, and make ourselves a three ﹣category priority list:career, relationships, self. It’s about looking at the whole of one’s time and seeing where the good aspects can go. There is time. (5)_______And when we focus on what matters, we can build the lives we want in the time we’ve got. A. it’s that I’m too busy for it. B. it’s that I don’t want to do it. C. When do we plan our priorities? D. Make sure there’s time for the important things.
试卷第 7 页,总 16 页

E. We don’t build the lives we want by saving time. F. Even if we are busy, we have time for what matters. G. And then we need to break these down into doable steps. 【答案】 E,B,G,C,F 【考点】 七选五阅读 【解析】 本文是一篇选句填空.文章主要介绍了这是现代生活无可质疑的真理:我们渴望时 间.我们尽最大努力在这里和那里节省时间.把它加起来,我们最终会得到我们想要 的一切.但是这里和那里的时间.把它加起来,我们最终会得到我们想要的一切.但 是这个想法是完全落后的.我们不通过节约时间来建立我们想要的生活.我们建立我 们想要的生活,然后时间就可以拯救自己. 【解答】 1﹣5 EBGCF (1)E.细节理解题.根据“We build the lives we want, and then time saves itself.我 们建立我们想要的生活,然后时间就可以拯救自己”可知此处应填“我们不通过节约时 间来建立我们想要的生活”.故选 E. (2)B.细节理解题.根据“Actually, it’s a matter of choice.事实上,这是一个选择的 问题.”可知此处应填“这是我不想做的事”.故选 B. (3)G.推理判断题.根据“We will have a list of six to ten goals we can work on in the next year 我们将有一个六到十个目标的清单,我们可以在明年工作”可知此处应填“然 后我们需要把这些分解成可行的步骤”.故选 G. (4)C.推理判断题.根据“Scientists find a really good time to do this is Friday afternoon 科学家们发现一个很好的时间是在周五下午”可知此处应填“我们什么时候计划优先事 项”.故选 C. (5)F.推理判断题.根据“And when we focus on what matters, we can build the lives we want in the time we’ve got.当我们专注于重要的事情时,我们就能在我们拥有的时 间里创造我们想要的生活”可知此处应填“即使我们很忙,我们也有时间做重要的 事”.故选 F.
第三部分 英语知识运用(共两节)第一节(每小题 1. 5 分,满分 30 分)阅读下面短
文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选
项, 并在答题卡上将该项涂黑.
A shark smoothly swims through the warm water, searching for its next meal. It spots an ordinary brown fish swimming slowly in the clear waters ahead. But as the shark(1) _______, PUFF﹣PUFF﹣PUFF! The fish puffs(鼓气儿) out into a round, spiny (多刺的) ball. The shocked shark (2)_______away. The pufferfish is (3)_______ for now﹣at least until the next shark or big fish swims by.
The (4)_______can be a dangerous place for small fish like the puffer. Its waters are full of predators (捕食者). But pufferfish have adaptations that protect them from predators. All animals have adaptations to(5)_______alive, An adaptation is a body part or (6)_______that helps an animal live in its environment. Predators have adaptations that help them (7)_______. Other animals have adaptations that(8) _______protection from predators. These animals may be fast enough to(9)
试卷第 8 页,总 16 页

_______predators. Or they might use special patterns or colors that help them hide in their (10)_______.
But some animals don’t run or hide. They have(11)_______that are hard to eat. Swimming along, a pufferfish looks like any other fish. But when it is (12)_______, it swells up suddenly like a big balloon. Despite its name, it doesn’t (13)_______ itself up with air like a balloon, (14)_______, it fills up with water. The fish pumps a huge amount of water through its mouth into its stomach.(15)_______ with water, its stomach becomes almost one hundred times larger. The stomach can expand like this because it’s(16)_______ crumpled (弄皱) into many tiny folds. As water rushes in. the stomach (17)_______. To make room for the swelling stomach, other organs are pushed to the (18)_______. A spiny puffer can change from a (an) (19)_______fish into a frightening spiny ball in a few seconds. Then, only the biggest animals dare to eat it. The ocean may be(20) _______ dangers, but adaptations like sharp spines and puffing up help keep the puffer safe.

(1) A.sounds C.approaches

B.dives D.starts

(2) A.swims

B.flies

C.walks

D.jumps

(3) A.free

B.happy

C.clear

D.safe

(4) A.ocean

B.world

C.river

D.plate

(5) A.come

B.grow

C.stay

D.turn

(6) A.mind

B.will

C.solution

D.behavior

(7) A.relax

B.hunt

C.hide

D.protect

(8) A.provide

B.take

C.avoid

D.prevent

(9) A.identify

B.kill

C.escape

D.see

(10) A.hole C.background

B.environment D.life

(11) A.organs

B.bodies

C.skins

D.bones

试卷第 9 页,总 16 页

(12) A.spotted C.beaten

B.eaten D.threatened

(13) A.blow

B.flow

C.roll

D.pull

(14) A.However C.Instead

B.Otherwise D.Meanwhile

(15) A.Blessed C.Faced

B.Filled D.Compared

(16) A.occasionally C.immediately

B.hardly D.usually

(17) A.unfolds

B.switches

C.opens

D.extends

(18) A.ball

B.side

C.surface

D.water

(19) A.hard B.out﹣going C.aggressive D.ordinary﹣looking

(20) A.free with C.full of 【答案】
C A D A C D B A C B B D A C B

B.surrounded by D.lacking in

试卷第 10 页,总 16 页

D A B D C 【考点】 完形综合 【解析】 本文属于科普类阅读,文章主要讲述的是海洋中充满了各种危险,但是许多海洋动物 已经进化出了一定的适应能力,避免被其他鱼类捕食,其中著名的一种鱼是河豚,它 可以把身体在几秒内膨胀成一个大大的带刺的球状,足以把捕食者吓走. 【解答】 (1) C.考查动词及语境理解.根据 But as the shark(1),PUFF﹣PUFF﹣PUFF! The fish puffs(鼓气儿) out into a round, spiny (多刺的) ball 可知当鲨鱼接近的时候, 那只鱼鼓起来成了一个圆的带刺的球,故答案为 C. (2)A.考查动词及语境理解.根据下文 t least until the next shark or big fish swims by 可知受到惊吓的鲨鱼游开了,故答案为 A. (3) D.考查形容词及语境理解.根据 The pufferfish is (3)for now﹣at least until the next shark or big fish swims by 可知河豚鱼直到下只鲨鱼或大鱼游过来之前是安全的了, 故答案为 D. (4) A.考查名词及语境理解.根据下文 The ocean may be(20)dangers 可知海洋对 于一些小鱼来说是危险的地方,故答案为 A. (5) C.考查动词及语境理解.根据 All animals have adaptations to(5)alive 可知所 有的海洋动物都有保持生存的适应能力,故答案为 C. (6) D.考查名词及语境理解.根据 An adaptation is a body part or (6)that helps an animal live in its environment 可知这种适应的身体的部分或是行为来帮助它们生存于环 境之中,故答案为 D. (7) B.考查动词及语境理解.根据前文 Predators have adaptations that help them (7) 可知捕食者利用自己的适应能力来捕猎,故答案为 B. (8) A.考查动词及语境理解.根据 Other animals have adaptations that(8) protection from predators 可知其他动物的适应能力是用来提供保护的,故答案为 A. (9)C.考查动词及语境理解.根据前文 These animals may be fast enough to(9)可 知这些动物行动敏捷,能够逃脱捕食者,故答案为 C. (10) B.考查名词及语境理解.根据前文 helps an animal live in its environment 可知 有的动物躲在环境中,故答案为 B. (11) B.考查名词及语境理解.根据前文 An adaptation is a body part 可知有的鱼不 跑也不躲,它们有很难吃的身体,故答案为 B. (12) D.考查动词及语境理解.根据下文 it swells up suddenly like a big balloon 可知 当他们受到威胁的时候,身体会膨胀成一个球状,故答案为 D. (13) A.考查动词及语境理解.根据下文 it fills up with water 可知这种鱼的体内不是 充满了气体,故答案为 A. (14) C.考查副词及语境理解.根据前后文及(14), it fills up with water 可知而是 这种鱼体内充满了水,故答案为 C. (15) B.考查动词及语境理解.根据下文 with water, its stomach becomes almost one hundred times larger 可知充满了水,这种鱼的胃是原来的一百倍大,故答案为 B. (16)D.考查副词及语境理解.A. occasionally 偶尔; B. hardly 几乎不; C. immediately 立即; D. usually 通常; 根据 The stomach can expand like this because it’s(16)crumpled (弄皱) into many tiny folds 可知它们的胃平时通常有许多小的褶
试卷第 11 页,总 16 页

皱,故答案为 D. (17)A.考查动词及语境理解.根据前文 crumpled (弄皱) into many tiny folds 提示 可知一旦水进去后,胃就打开了,故答案为 A. (18)B.考查名词及语境理解.根据常识及 To make room for the swelling stomach, other organs are pushed to the (18)可知为了给膨胀的胃腾出空间,其他器官被挤到 了另一边,故答案为 B. (19) D.考查形容词及语境理解.根据 A spiny puffer can change from a (an) (19) fish into a frightening spiny ball in a few seconds 可知河豚鱼可以在几秒钟内从一个外表 普通的鱼变成一个令人害怕的带刺的球状鱼,故答案为 D. (20) C.考查形容词短语及语境理解.根 A. free with 自由; B. surrounded by 被 包围; C. full of 充满了;D. lacking in 缺少;据前文 can be a dangerous place for small fish like the puffer 可知海洋中充满了各种危险,故答案为 C.
第二节(共 10 小题;每小题 1. 5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当
的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式.
The Twenty﹣Four solar terms, as a calendar (日历) system (1)________(invent) in ancient China, refer to the twenty four periods which are used to guide (2)________ (agriculture) affairs in a year. The Twenty﹣Four solar terms (3)________(divide) according to the sun’s position in the ecliptic plane (the orbit of the earth traveling round the sun ). The date of each solar term is (4)________ (basic) fixed with minor differences of within one or two days. Each month has two solar terms. The Chinese calendar takes into account the longest and the shortest days as well as the two days each year, when the length of the day equals (5)________ of the night. In other words, the significant days are the Summer Solstice, Winter Solstice and, the Spring and Autumn Equinoxes. The system came into being in the Spring and Autumn Period and the Warring States Period, (6)________(reflect) the seasonal characteristics of annual natural (7)________ (phenomenon) and farming activities. It helps farmers a lot (8)________has influenced greatly on people’s basic necessities of life. (9)________November 30, 2016, the UNESCO wrote China’s “The Twenty﹣Four Solar Terms” on (10)________Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. 【答案】 invented,agricultural,are divided,basically,that,reflecting,phenomena,and,On,the 【考点】 说明文语法填空 【解析】 本文讲述了二十四节气被评为人类非物质文化遗产,它是中国传统文化的一部分,在 过去的中国,人们根据二十四节气进行农业生产,至今,它也对中国人民有非常重要 的意义 【解答】 1. invented,考查过去分词,invent 和 system 之间是被动关系,所以用过去分词作后 置定语. 2. agricultural,考查形容词,作定语修饰名词,用形容词. 3. are divided,考查语态,divide 和句子主语之间是被动关系,所以用被动语态. 4. basically,考查副词,修饰过去分词,用副词.
试卷第 12 页,总 16 页

5. that,考查 that 的用法,指代前面的不可数名词 length,有后置定语,用 that. 6.reflecting,考查现在分词,句子主语和 reflect 之间是主动关系,所以用现在分词作 状语. 7. phenomena,考查名词的数,phenomenon 为可数名词,用复数指各种现象. 8. and,考查连词,help 和 has influenced 作并列谓语,所以用 and 连接. 9.On,考查介词,在具体的某一天,有介词 on. 10. the,考查冠词,用 the 和普通名词构成专有名词.
第四部分 写作(共两节)第一节:短文改错(满分 10 分)
假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文,文中共 有 10 处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改. 增加: 在缺词处加一个漏字符号(/\),并在其下面写出该加的词. 删除: 把多余的词用斜线(\) 划掉. 修改: 在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词. 注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词: 2.只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起) 不计分. Ladies and gentlemen, Good morning. I’m Li Hua from China. It’s my great honor to be there to say something about the global water shortage and ways of dealing with it. Many people believe that if the world’s supply of fresh water will never be used up. As the matter of fact, the earth is short of fresh water. Besides, with the rapidly growth of the world’s population, the world was facing the danger of running out of fresh water. What can you do to solve the problem? First, we should be aware with the importance of saving water in our daily life. Second, scientist must work hard to find substitutes to reduce the use of fresh water. Third, strict laws should be passed control the water pollution. So it’s high time for us to take measures to stop pollution but save water. That’s all. Thank you. 【答案】 Ladies and gentlemen, Good morning. I’m Li Hua from China. It’s my great honor to be there to say something about the global water shortage and ways of dealing with it. Many people believe that if the world’s supply of fresh water will never be used up. As the matter of fact, the earth is short of fresh water. Besides, with the rapidly growth of the world’s population, the world was facing the danger of running out of fresh water. What can you do to solve the problem? First, we should be aware with the importance of saving water in our daily life. Second, scientist must work hard to find substitutes to reduce the use of fresh water. Third, strict laws should be passed/\control the water pollution. So it’s high time for us to take measures to stop pollution but save water. That’s all. Thank you. 解析 1. there﹣﹣﹣ here.考查地点副词.代指现在演讲所在的地方,用 here. 2.删除 if.考查句子结构. Many people believe 的宾语从句由 that the world’s supply of fresh water will never be used up ,所以删除 if. 3.the﹣﹣﹣a.考查冠词.As a matter of fact 是固定短语,表示“事实上”. 4. rapidly﹣﹣﹣rapid.修饰名词 growth 用形容词 rapid.
试卷第 13 页,总 16 页

5.was﹣﹣﹣ is.考查时态.本句说的是现在的事,所以系动词用 is. 6. you﹣﹣﹣we.考查代词.根据下文 we should be aware ,可知本句的主语应该是 we. 7.with﹣﹣﹣of.考查介词. be aware of 是固定短语,表示“意识到”. 8. scientist﹣﹣﹣scientists.考查名词.must work hard to find substitutes to reduce the use of fresh water 肯定不能一位科学家来自,所以本句的主语应该是科学家们,用复数 scientists. 9. control 前加 to.考查动词不定式.做 strict laws should be passed 的目的状语,用 动词不定式 to control the water pollution. 10. but﹣﹣﹣and.考查连词.因为 stop pollution 和 save water 的含义是一致的,所 以用 and 连接两个动词短语. 【考点】 记叙文短文改错 【解析】 这是一篇关于保护水资源的演讲稿.在文章里作者呼吁出台法律保护水资源,同时科 学家研究水的替代品. 【解答】 Ladies and gentlemen, Good morning. I’m Li Hua from China. It’s my great honor to be there to say something about the global water shortage and ways of dealing with it. Many people believe that if the world’s supply of fresh water will never be used up. As the matter of fact, the earth is short of fresh water. Besides, with the rapidly growth of the world’s population, the world was facing the danger of running out of fresh water. What can you do to solve the problem? First, we should be aware with the importance of saving water in our daily life. Second, scientist must work hard to find substitutes to reduce the use of fresh water. Third, strict laws should be passed/\control the water pollution. So it’s high time for us to take measures to stop pollution but save water. That’s all. Thank you. 解析 1. there﹣﹣﹣ here.考查地点副词.代指现在演讲所在的地方,用 here. 2.删除 if.考查句子结构. Many people believe 的宾语从句由 that the world’s supply of fresh water will never be used up ,所以删除 if. 3.the﹣﹣﹣a.考查冠词.As a matter of fact 是固定短语,表示“事实上”. 4. rapidly﹣﹣﹣rapid.修饰名词 growth 用形容词 rapid. 5.was﹣﹣﹣ is.考查时态.本句说的是现在的事,所以系动词用 is. 6. you﹣﹣﹣we.考查代词.根据下文 we should be aware ,可知本句的主语应该是 we. 7.with﹣﹣﹣of.考查介词. be aware of 是固定短语,表示“意识到”. 8. scientist﹣﹣﹣scientists.考查名词.must work hard to find substitutes to reduce the use of fresh water 肯定不能一位科学家来自,所以本句的主语应该是科学家们,用复数 scientists. 9. control 前加 to.考查动词不定式.做 strict laws should be passed 的目的状语,用 动词不定式 to control the water pollution. 10. but﹣﹣﹣and.考查连词.因为 stop pollution 和 save water 的含义是一致的,所 以用 and 连接两个动词短语.
试卷第 14 页,总 16 页

第二节 书面表达(满分 25 分)
假如你是京剧社社长李华,你的外国笔友 Maggie 近日发邮件说想在学校组织一次京 剧欣赏的主题活动.请回复她的邮件, 内容包括: 1. 列举你能给她提供的帮助(如经验、资料等); 2. 预祝活动成功. 注意: 1. 词数 100 左右; 2. 可适当增加细节,以使行文连贯. 参考词汇:京剧 Peking Opera Dear Maggie, ________ ________ ________ Yours, Li Hua 【答案】 I’m Li Hua, president of the Peking Opera Society. Learning that you’ll organize a thematic activity regarding Beijing Opera appreciation in your school, I’m writing to share my practical suggestions with you.,Below are the concrete details listed as follows. Above all, Peking Opera, as one of the cultural treasures of China, is regarded as the national opera of China and a combination of singing, dancing, and music etc. Moreover, your attention had better be focused on the stylistic and artistic harmony of the dance and music, and the skills and charm of the characters. Last but not least, some classics such as The Yang’s Heroines and Gathering of Heroes are recommended to experience the essence of Chinese dramatic culture and ethos of Chinese people.,I sincerely hope what I mentioned above is of great significance to you. I heartfeltly wish this activity will make a wonderful success. 【考点】 提纲类 【解析】 本文为提纲类作文,要求给外国朋友 magggie 写一封邮件,题目给出很详细的要点和 提示词,学生需要在提示词的帮助下,将要点表达清楚,包含:列举你能给她提供的 帮助(如经验、资料等); 预祝活动成功.学生需要用正确的英语把给出的要点表达 出来.不能遗漏要点,写作时使用一般现在时,人称是第一人称,尽量使用自己熟悉 的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次. 高分句型一: Learning that you’ll organize a thematic activity regarding Beijing Opera appreciation in your school, I’m writing to share my practical suggestions with you. 译文:获悉贵校将组织一个有关京剧欣赏的主题活动,我写信与你们分享我的实际建 议. 分析:现在分词作状语. 高分句型二: I sincerely hope what I mentioned above is of great significance to you. 译文:我真诚地希望上面提到的能对你有意义. 分析:hope 后面是宾语从句,从句中 what 引导主语从句,短语 be of great significance 重要的.
试卷第 15 页,总 16 页

【解答】 Dear Maggie, I’m Li Hua, president of the Peking Opera Society. Learning that you’ll organize a thematic activity regarding Beijing Opera appreciation in your school, I’m writing to share my practical suggestions with you. (要点一:说明写信目的) Below are the concrete details listed as follows. Above all, Peking Opera, as one of the cultural treasures of China, is regarded as the national opera of China and a combination of singing, dancing, and music etc. Moreover, your attention had better be focused on the stylistic and artistic harmony of the dance and music, and the skills and charm of the characters. Last but not least, some classics such as The Yang’s Heroines and Gathering of Heroes are recommended to experience the essence of Chinese dramatic culture and ethos of Chinese people. (要点二:列举你能给她提供的帮助) I sincerely hope what I mentioned above is of great significance to you. I heartfeltly wish this activity will make a wonderful success. (要点三:预祝活动成功. ) Yours sincerely LiHua
试卷第 16 页,总 16 页



友情链接: 工作计划 总结汇报 团党工作范文 工作范文 表格模版 生活休闲